Kanał youtube Kapilar

Drożdze winiarskie

Drożdże winiarskie DROŻDŻE WINIARSKIE (od rzecz. winiarstwo) to specjalny gatunek drożdży fermentacji dolnej wyodrębniony z całej wielkiej rodziny grzybów, do której należą także drożdże piekarskie. Dzięki specjalnie wyselekcjonowanym szczepom uzyskuje się w warunkach domowej produkcji wina trunki o określonej barwie i aromacie. W ofercie KAPILARA znaleźć można 5 gatunków sproszkowanych drożdży oraz środki wspomagające proces fermentacji tj.: pożywka czy środek do klarowania wina.
  • MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
  • TOKAY 22 - do win białych
  • SHERRY - do win ciężkich
  • BURGUND 38 - do win czerwonych 
  • UNIWERSALNE - do win wieloowocowych

 TABELA PRZYGOTOWANIA WINA Z RÓŻNYCH GATUNKÓW OWOCÓW
 typ owoców  składniki wina wskazówki do przygotowania wina

 typ drożdży

 AGREST (8kg)

JABŁKA (8kg)

PORZECZKI (8kg)

5-6 l soku

3-4 l wody

2-3 kg cukru

Owoce zaparzyć, wycisnąć sok, dodać przegotowaną wodę z 2 kg cukru, po ochłodzeniu - zaczyn drożdżowy. Po tygodniu resztę cukru.   SHERRY
TOKAY

 JEŻYNY(10kg)

MALINY (10kg)

TRUSKAWKI (10kg)

6 l miazgi

3 l wody

3 kg cukru

 Owoce zalać wrzątkiem, wycisnąć sok, dokwasić kwaskiem cytrynowym, dodać rozpuszczony cukier i zaczyn drożdżowy. BURGUND
MALAGA 

 ŚLIWKI (8-10kg)

WIŚNIE (8-10kg)

6 l soku

5 l wody

3 kg cukru

 90% odpestkować, 10% z pestkami - zalać wrzątkiem. Po kilku godzinach odcedzić, dolać rozpuszczony cukier - po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy.  SHERRY
 WINOGRONA (6kg)

5 l soku

4 l wody

2 kg cukru

 Sparzyć owoce, ochłodzić, dodać zaczyn drożdżowy. Po 3 dniach fermentacji wycisnąć sok, dosłodzić, wlać do balonu. TOKAY
BURGUND 

 DZIKA RÓŻA (5 kg)

GŁÓG (5kg)

8 l wody

2 kg cukru

 Owoce zbierać po przymrozkach, naciąć, zalać słodkim wrzątkiem, ochłodzić i dodać zaczyn drożdżowy. Przez 10 dni fermentować z owocami.  MALAGA

 RYŻ (2kg)

ŻYTO (2kg)

8 l wody

2-3 kg cukru

1/2 kg śliwek

 Ziarna zalać wodą, wsypać do balonu, dodać suszone śliwki, 30 g kwasku cytynowego, wodę przegotowaną z cukrem, pożywkę i zaczyn. TOKAY 

 RÓŻNE

MIESZANE

5-6 l soku

3-4 l wody

2-3 kg cukru

 Owoce zaparzyć, wycisnąć sok, dodać przegotowaną wodę z 2 kg cukru, po ochłodzeniu - zaczyn drożdżowy. Po tygodniu resztę cukru.

 UNIWERSALNE



Przydatne pliki  Przydatne pliki:

Archiwum ZIP Folder TERMOMETRY I SZKŁO [8.4Mb]


Zobacz także  Zobacz także:

Zobacz także  Sklep internetowy E-TERMOMETRY.COM

Termometr Kapilar

Dzięki termometrowi dowiesz się jaka jest aktualna temperatura na całym świecie!
 
Sprawdź pogodę

Newsletter:

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Rezygnacja z newlettera.
 Google+